Újdonság a ŠKODA-ról
2019.04.01.

Škoda Vision iV - Újabb tanulmányautó érkezik elektromos köntösben

A 2019-es év a Škoda számára az elektromobilitás éve, hiszen több alternatív meghajtású modelljét is idén mutatja be a cseh márka. Idén ugyanis bemutatkozik a Superb PHEV hálózatról tölthető (plug-in) hibrid modellje és a CITIGO tisztán elektromos változata. A Genfi Autószalonon (március 5. és 17. között) pedig érkezik a Škoda Vision iV tanulmányautója is, ami a márka következő lépése az elektromos mobilitás irányába. Ez az új modell – aminek az első sorozatgyártású darabja valószínűleg 2020-ban érkezik majd – az első, ami már az úgynevezett Moduláris Elektromos Platformra (Modular Electric Drive Kit) épül.
vision x

A következő négy évben a Škoda erősen ráfekszik az alternatív hajtásrendszerekre, és közel két milliárd eurót fordít majd az új mobilitási szolgáltatásokra, hogy 2022. év végéig tartani tudják a terveket, ami szerint több, mint tíz elektromos modell várható a kínálatukban.


A Škoda Vison iV tanulmányautó formavilága is a sportosságot tükrözi

A cseh autógyártó előzetesen két vázlatot tett közzé, amiből kaptunk egy négyajtós crossover kupét sportos és érzelemgazdag vonalvezetéssel.

A Škoda Vision iV elég vonzó, 22 col átmérőjű, aerodinamikai szempontból optimalizált keréktárcsákat kapott, amik mellett az erőteljesen megformált sárvédők és kupészerű tetővonal atletikus megjelenést kölcsönöznek az újdonságnak. Az autó első és hátsó részét összekötő jellegzetes tornádóvonal még inkább kiemeli az ajtók kilincs nélküli felületeit. A ránézésre cápa uszonyra emlékeztető kamerák pedig a visszapillantó tükrök szolgálatát látják el, és a hagyományos külső tükrök helyén helyezkednek el.
Az autó orra megkapta a Škoda jellegzetes, széles hűtőrácsának újragondolt változatát. A hűtőrács felső részén végig futó vízszintes fénycsík és a feltűnően nagyméretű légbeömlők még inkább sportos hatást erősítik. Ehhez kapunk még elől hátul LED lámpákat és a hátsó részen a pirosan világító Škoda feliratot.


Miket kapunk belül a Škoda Vision iV tanulmányautótól?

Tágas, újszerű utasteret, amiben a műszerfal és a középkonzol is új elrendezést kapott. A középkonzolon például lehetőségünk lesz két mobiltelefon elhelyezésére és vezeték nélküli töltésére is, valamint csatlakozhatnak az infotainment rendszerhez is, persze ezt is mindenféle zavaró kábelek használata nélkül.

A műszerfalat két sík alkotja: középen szabadon álló, nagyméretű monitort találunk, ami szinte lebegni látszik a műszerfal felett, előtte az érintőképernyőt kezelő kéz számára megformált támaszfelület húzódik. Mindez kapott még egy sportosan elegáns piros színű díszvarrást is, hogy teljes legyen az összhatás.

Új tervezésű a kormánykerék is, ami kétküllős kialakításban már önálló betűkből álló "ŠKODA" feliratot hordoz.